Efter regn kommer solsken, efter snö kommer tö och efter nyårskrönika kommer nyårsprognos. Etikdjungeln vill så klart inte vara sämre. Men, finns det verkligen någon mening med att försöka tyda vad som finns i kristallkulan? Vore det inte bättre att försöka påverka vad som händer där inne istället?

Som en hyfsat påläst och medveten fondsparare i sina bästa (även om det inte känns så efter en glad nyårsfest) år så skulle jag utan att tveka kunna ställa två diametralt motsatta prognoser för det medvetna fondspararåret 2009. En nattsvart och en hoppfull.

Efter regn kommer ännu mera regn

När vi gick in i 2008 så var trenden tveklöst att medveten konsumtion var i ropet på allvar. Till slut så kunde inte ens den mest motvilliga branschenav dom alla, fondbranschen stå emot. Det gick t o m så långt att ett av Svergies ledande fondbolags etikansvarige startade en blogg. Sasja Belik och Banco stack ut hakan. I oktober 2008 så blir samma fondbolag uppköpta av Robur. Av de ca 20 etikfonder Banco hade i sitt utbud kommer endast fyra vara kvar när vi skriver 2010, resten slås samman med Roburs mer konventionella fondutbud.

Om man har sin cyniska tankemössa på sig så kan man tänka sig att detta är en händelse som mycket väl kan sätta en trend för kommande år. Fondbolagen kommer se över sitt fondutbud, det är billigare att förvalta en fond än två. Det är inte heller helt ologiskt att tänka sig att när tiderna blir tuffare och marginalerna blir mindre så är vi sprare mer intresserade av vår plånbok på kort sikt än hållbart företagande på lång sikt. Eller?

Efter regn kommer solsken

Jag vet. Vad är detta för prognos? Lite som att helgardera en fotbollsmatch för att sedan slå sig för bröstet när rätt tipstecken går in. En sak tror jag mig dock vara säker på, att fondutbudet blir mindre. Och allvarligt talat, vem behöver 1200 fonder att välja på i sitt fondsparande?

Med min mer färgglada positiva tankemössa så ser jag att denna mindre snåriga etikdjungel gör att våra alternativ syns tydligare. En hårdare konkurrens borde också göra att de fonder som vill överleva måste nischa sig hårdare. En sådan nisch skulle kunna vara den första svenska ”bäst i klassen” fonden med etiska kriterier. Vilket svenskt fondbolag blir först?

Du bestämmer

Min poäng med denna tillsynes schizofrena prognos för 2009 är att att det är vi självutnämnda medvetna fondsparare som bestämmer hur vi kommer att se tillbaka på det kommande året. Regn eller solsken 2009 -du bestämmer!