I måndags släppte Swedwatch i samarbete med Latinamerikagrupperna och Miljöförbundet Jordens Vänner en rapport om svenska kött- och sojaimportörers inverkan på världens lunga -Amazonas. Kanske finns det anledning att hoppa över biffen på lördag, kanske inte bara nötbiffen utan även sojabiffen?

Det är skrämmande siffror. Sedan 1990 har en yta regnskog motsvarande Storbrittanien försvunnit i Amazonas, under samma tid har arealen som används till sojaodling mer än fördubblats.

Nötköttsindustrin i Brasilien å sin sida släpper ut 30-40% mer metangaser än den europeiska. Huvudanledningen till det är att de brasilianska nötdjuren lever längre, kanske har vi här ett dilemma för djurvänner? Antingen europeiska broilers som stressas fram men inte släpper ut så mycket metangas eller brasilianska metanbomber som orsakar regnskogsskövling men får växa i lugn och ro?

På Latinamerikagruppernas hemsida kan du skicka brev till de svenska importörerna där de uppmanas till att ta tag i situationen. Länk till brevet hittar du här.

Hela rapporten kan du hitta här.

Regnskog, snart historia på flera ställen än Guatemala. Foto: Charlie