Etikdjungeln strävar alltid mot att vara mitt i händelsernas centrum. Vinterland eller globalt uppvärmt slask. Super-duper-blinkande skyltfönster på Drottninggatan eller varma sköna butiker med personal som vet vad dom säljer. Hur man än upplever det så är den senare delen av december månad, även anno 2008 vikt åt julen. Vara sig du vill det eller inte.

Häng med på en god shoppingrunda i min hemstad -Stockholm. Vi börjar med att ta grön linje till Rådmansgatan för ett besök på historisk mark. Stockholm Fair Trade Shop hade kick off på förra årets Schysst Jul och firar snart 1 år som Stockholms första och hittills enda världsbutik. Butiken  hittar du på Tegnérgatan 8 och är utrustad med det bredaste utbudet av Rättvist handlade varor i stan.

Efter denna inspirerande tur till Birkastan sätter vi oss på den sk tuben för att ta oss till Gamla Stan. Den verkliga Fair Trade -pärlan i hjärtat av Gamla Stan hittar du på  Trångsund 2 B och heter Burkina Faso Design. Lotta som driver butiken har järnkoll på afrikansk design i allmänhet och sina egna varor  i synnerhet. Lotta själv åker ner till Burkina ett par gånger om året för att träffa producenterna och handla hem varorna.

När du ändå befinner dig i Gamla Stan så får du inte missa Ekovaruhuset på andra sidan Stortorget, nere på Österlånggatan 28. Till Ekovaruhuset går du kanske framförallt för att titta på det senaste inom hållbart mode.

Varför inte skippa tunnelbanan och ta en uppfriskande promenad upp på Södermalm. När du är uppe vid Slussen så fortsätter du Hornsgatan fram till Afro Art som är lokaliserad på Hornsgatan 58. Är du ute efter inredning så är detta den butik som i mitt tycke är den mest inspirerande. Du får kämpa för att komma ut tomhänt här i från!

Nu börjar vi få upp farten! Vi fortsätter Hornsgatan fram till nästa smultronställe i regi Frälsis, Sally Ann. Beläget på Hornsgatan 96 efter flytten från Nytorgsgatan så har kunderna förhoppningsvis lite lättare att hitta hit. Jag har framförallt fastnat för de mycket orginella plastvävmöblerna från Bangladesh.

Tungt att bära? Medtag då en stark kamrat. Jag tycker nu att du kan kosta på dig en tunnelbanetur. Åk från Zinkensdamm till Slussen och byt till Medborgarplatsen. Som i ett trollslag står du nu på Skånegatan 92 och Good Store som bjuder ett utbud av Fair Trade- och ekomat som skulle få vilken Wholesale -butik i London som helst att bli grön (häpp) av avund.

Om du nu känner dig riktigt djärv efter denna safari i Stockholms etikdjungel så ska du definitivt löpa linan ut och ta grön (häpp igen) linje ut i förortsdjungeln. I pitoreska Hammarbyhöjden (Tidaholmsplan 23) så hittar du den perfekta avslutningen på denna rekoodyssé –Rekofabriken. Här driver ett gäng entusiaster en butik som kombinerar second hand med Fair Trade. Sätt dig ner en stund och ta en kopp kaffe…eller kanske glögg.

Det finns kanske hopp för julen ändå, bortom den dekadenta kulissen av slask, köer, trängsel och dåligt humör?

Tidningsställ i plastväv från Bangladesh (Sally Ann, 275 kr)

Rättvis handlade färgklickar i mitt badrum. Tv: Vävd korg från Ecuador (Afro Art, 150 kr) Th: Tidningsställ i plastväv från Bangladesh (Sally Ann, 275 kr)